Guide: Så dubbar du dina löparskor till vintern - UPPDATERAD

Guide: Så dubbar du dina löparskor till vintern - UPPDATERAD

Det stora problemet med vinter och halka, förrutom den självklara risken att ramla och göra sig illa, är att man undermedvetet spanner och anstränger muskler i fot, knä och vader fel. Att ständigt parera mot underlaget gör att man också riskerar överansträngningsskador. Att kunna springa på i sitt vanliga tempo under hela vintern utan att känna oro för att halka är såklart att föredra. Så se till att dubba dina löparskor i tid för många sköna vinterrundor. Men kan man verkligen dubba sina skor själv?

Produkter i denna artikel

Hur kan man undvika halkolyckor som löpare?

 • Springa försiktigt på välgrusade eller sopsaltade gångbanor
 • Använda färdigdubbade löparskor
 • Låta bli att springa under årets isigaste dagar (<- vilket korkat alternativ *red. anm.)
 • Ta 10 minuter till att dubba sina favoritskor med dubb som går att plocka bort till våren

Löpning i snö och is, skaderisk?

Vinterlöpning, vilket vackert ord! Tänk dig den dova ljudbilden av isolerande snö, en lågt stående februarisol och knarrande löpsteg. Det är en rent magisk löpning man kan få uppleva vintertid, men det som gömmer sig under pudret kan vara förrädiskt. Packad snö och is kan vara en skadefälla, inte bara för oss löpare.

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) skadas så många som 25-30.000 personer varje år i halkrelaterade olyckor, 80% av dessa sker under perioden December-Mars. De flesta som skadas är såklart inte löpare, men att vara förberedd och förbygga de riskmoment som finns, kan man tycka är självklart. Vi löpare riskerar också att överbelasta fel muskler, då man omedvetet parerar mot halkan, med knä-, vad- och hälseneproblem som följd.

Montera dubb i dina löparskor

En bra lösning är såklart att vara rätt utrustad, något som borde vara lika självklart som reflexvästen. Som vi ser det finns det några olika sätt att se på halksäkerheten när det gäller vinterlöpning.

 1. Man kör försiktiga rundor i sina vanliga löparskor.
  Hög skaderisk och ger ofta onödig spänning i vader, fötter och knä. Halkrisken är uppenbar och risken för förslitningsskador är mycket stor, då man ofta parerar sina löpsteg fel.
 2. Man köper ett par skor som är anpassade för vinterlöpning.
  Ett bra alternativ om man hittar en sko som passar till sina fötter. Det kan också bli ett dyrt alternativ då man kanske inte kan utnyttja skon fullt ut. Vissa dagar är ju halkfria.
 3. Man dubbar sina gamla, eller nya, favoritskor själv för några hundralappar.
  Efter 10 minuters enkelt arbete har du byggt om dina favoriter till en dubbad vintersko för många och långa löppass.

Komplett förpackning av dubb till löparskor

Bestgrip dubbsats 3000 är en komplett förpackning av dubb anpassade till löparskor, den levereras om 20 st dubb och ett verktyg med vilket du enkelt skruvar i dubben under dina befintliga skor. Det finns också refillförpackning om du redan äger ett verktyg och vill dubba ett extra par skor. Dubbarna är tillverkade i volfram, en hårdmetall, och är väldigt slitstarka, man sliter inte ut dessa dubbar under säsongen. De kommer att sitta i skorna länge.

Dubbarna monterar man med medföljande verktyg under sulan på dina skor. Man skruvar i dem direkt i skosulan, upp till 6 dubb för framfoten och 4 dubb under hälen per sko. Dubbarna fungerar självklart i alla typer av skor, inte bara löparskor. Gängan på dubben är extra bred, alltså inte som en vanlig skruvgänga, just för att tåla belastningen och sitta kvar i skon när du som löpare sätter ner foten i ditt löpsteg.

dubbsats för vinterlöpning utan att halka

Återanvänd dina gamla skor, släng dem inte

Jag har genom åren återanvänt mina undanlagda skor till vinterlöpning, jag har kört på vanliga asfaltskor som har varit slitna. Jag har ett par ultratunna skor men dessa har jag dissat för vinterlöpning tack vare att det håller värmen dåligt. Men ett par standard löparskor och en härlig ullsocka i dem så håller jag mig varm under många och långa löprundor under vinterhalvåret.

Busenkel montering

Dubbarna leveraras 12 dubb för framfoten och 8 st dubb för hälen. Hur många dubb man skruvar i är väl en smaksak eller möjligen en underlagssak. Jag, som bor i södra sverige, har nöjt mig med 4 st dubb i framfoten och fyra i hälen. Men vill man känna sig trygg och ofta springer på packad snö och is rekommenderar jag att alla dubb sätts i. Alltså 6 på framfoten och 4 på bakfoten på varje sko.

Så skruvar du i dubbar i dina skor

Dubben sprids ut och monteras med det bifogade verktyget som fungerar som en skruvmejsel. Dubbarna sitter lika bra i dina vanliga vinterskor som i löparskorna

FAQ (Vanliga frågor och svar)

Kan man ta bort dubbarna ur skorna och använda dem igen?

Ja det går utmärkt att skruva ur dubbarna, det blir ett litet ”självläkande” märke i sulan. Dubbarna kan sedan flyttas till andra skor och återanvändas.

Måste man köpa verktyget?

Nej dubbarna går bra att köpa lösa utan verktyg, kanske du redan har verktyget hemma.

Hur många skor räcker en förpackning till?

Vi rekommenderar att man använder alla medföljande dubb ( 20 st )  till ett par skor, alltså 10 per sko. 6 stycken under framfoten och 4 under hälen. Det går att använda färre men det är bra att sprida ut dem. Så 1 förpackning per skopar rekommenderas, men det avgör du själv.

Jag har löparskor med inbyggda dubb som har släppt, kan man ersätta dem?

Japp, det går fint att ersätta/komplettera dina nuvarande dubb med Best-Grip dubb.

Hur länge håller dubben?

Det vågar vi inte svara på, Niklas på Runon går in på sin fjärde (4:de!) vintersäsong med samma dubb. Spetsen är tillverkad i Volfram, ett material du inte springer sönder i första taget